Tång, är det framtidens mat? Vid ett besök på matmässan i Göteborg satte jag mig ner för att njuta en god glass och min glasstund sammanföll med en föreläsning om tång. Det var Linnea Sjögren en av ägarna till företaget Catxalot (katchalot) som pratade om olika sorters tång och dess ätbarhet. Jag blev väldigt nyfiken, så jag tog kontakt med Linnea för att få veta lite mer.
Catxalot vilket spännande namn var fick ni det ifrån?
Catxalot betyder kaskelott på Katalandska och uttalas katchalot. Vi tyckte namnet lät spännande och vi gillar verkligen kaskelottvalar, ett riktigt spännande djur. Kaskelotten äter bl.a. jättebläckfiskar, som den jagar på riktigt stora djup, ända ned till tre tusen meter.
Varför tång?
Jonas och jag paddlade mycket kajak och vi blev mer o mer intresserade av havet och havsnaturen och vi tittade mycket på vad som hände under ytan, på tången som växte där. Vi började fundera hur man kan använda tång. Jag hade läst en artikel i tidningen Gourmet där Stefan Eriksson, årets kock 2005, samt Elisabet Brock, som är algforskare, hon hade tagit fram recept på mat som innehöll svensk tång och det var en riktig aha-upplevelse. Vi tog kontakt med Elisabeth som sedermera blev vår mentor, vi träffade även Stefan Eriksson för att lära oss mer och få inspiration. Förra sommaren kom Stefan till oss för att lära sig mer om tång, det var en fantastisk känsla! Först var det vi som inspirerades av Stefan sen var det han som inspirerades av oss, det var verkligen jättestort!
Så nu jobbar ni med tång?
Ja det gör vi, vi har ju en hel del tångprodukter som vi säljer i vår webbutik och så har vi ju en hel del återförsäljare. Vi säljer färsk och torkad tång direkt till restauranger, mest färsk faktiskt. Och så har vi ju våra workshops, vår vision är att lära ut hur man skördar och tar hand om tången på ett skonsamt och hållbart sätt. Skräckscenariot är ju om folk gick ut och slet upp tång och skövlade utan att tänka på att det tar lång tid för tång att växa upp. Vi jobbar också med inspirationsbiten, vad skall du göra med tången och vad skall du ha den till.
Farlig eller giftig tång?
Nej, det finns ingen giftig eller farlig tång i havet men man skall aldrig plocka tång i insjöar och inte i Östersjön. Däremot så finns det många sorter som inte smakar så bra.
Vad kan jag använda tången till?
Det lättaste sättet att använda tång är som krydda och smaksättning. Hela bitar kan man fritera till chips. Bakar man bröd så kan man tillsätta några matskedar sockertång i degen, det blir väldigt gott!
Man kan göra en hel del andra spännande grejer med tången, kanderad tång är jättegott, man kan pickla tång och tångkapris är verkligen jättegott, man kan också röka tång, det är väldigt spännande. Fler recept med tång hittar ni här. Vill man göra mer avancerade grejer så kan man t.ex. göra oljor på tång, väldigt mycket umami, och det finns mycket spännande saker man kan göra, det är mycket därför som toppkockarna har blivit så hooked up på tång. Att jobba med tång är roligt och utmanande och man kan hitta på mycket egna grejer.
Lunchrestaurangen eller finrestaurangen?
Lunchrestaurangerna som använder tång använder nog mest Sushisallad som man kan köpa fryst från Asien, den är god och en bra inkörsport till använda mer alger och tång, Sushisallad är ju en tångsallad fast den kallas ofta sjögrässallad. Här i Sverige kallas ofta tångmat för sjögräs vilket är lite lustigt, för sjögräs, som t.ex ålgräs, kan man inte äta. Det kan vara en felöversättning från seaweed, som betyder tång på engelska.
Behövs det speciella redskap för att ge sig ut o plocka?
Nej, det räcker egentligen med en bra sax och om det är kallt i vattnet så kan det vara väldigt skönt att ha ett par vadarbyxor. Passar man på att plocka när det är lågvatten så blir det ganska enkelt.
Det finns Umami, den femte grundsmaken, i tång och alger. Umami och tång lyfter andra smaker i maten, jättehäftigt. Och så är ju tång snyggt, man kan jobba med den estetiska faktorn rätt ordentligt och tång är väldigt nyttigt. Det finns mineraler, spårämnen, antioxidanter, vitaminer och fibrer i tång.
Hur många sorters tång finns det i Svensk hav?
Det finns ca 230 olika sorter varav vi plockar ca 15 sorter, det finns säkert fler som är goda men vi har inte hittat dem än, så det finns mycket kvar att undersöka.
Vilken är din egen favorittång?
Den jag använder mest är Sockertång eller Skräppetare (Saccharina latissima). Dent finns sockerarter (Mannitol) i Sockertångenden och den är lite sötaktig. Vid torkning kan sockerarterna ligga som ett vitt pulver på tångytan, vilket är ett kvalitetstecken.
Tången framtida gäst i våra kök?
Jag tror tången kommer att finnas mer som ett naturligt inslag i våra kök. Det kommer mer svenskodlad, och den kommer att bli mycket billigare, det vi plockar och klipper gör vi för hand, så det blir ganska dyrt. Det kommer att komma mer och fler odlade tångprodukter, som kommer att finnas att köpa till ett mycket lägre pris. Jag tror också att det kommer att komma som tillägg i andra produkter för att göra dem godare, mer hållbara och lite fräckare. Så jag tror att tången kommer att vara en välsedd gäst i våra kök om några år. Det är ju också så att vild mat och egenodlad eller egenplockad mat är väldigt inne just nu. Så inom kort kanske vi får se små algodlingar dyka upp hemma hos kamrater och grannar. Algodlingar, till exempel Spirulinaodlingar, som man har i ett litet fiskakvarium och där man kan skörda en matsked till en smoothie varje dag. Sen har vi ju Aquaponicsodling, det kommer vi säkert att se mer av inom några år. Acuaponic, vad är det? Det är när man t.ex har en fiskodling ihop med en algodling och eller en grönsaksodling, man odlar i skikt, man utnyttjar det näringsrika vattnet som kommer från fiskodlingen och odlar alger i samma behållare, väldigt häftigt.
Tångodling i Sverige?
Det finns en kommersiell tångodling, och där har jag precis fått jobb en dag i veckan, de heter Kosteralg, och ligger vid Kosteröarna. Kosteralg är ett avknoppningsföretag från ett universitetsprojekt som heter Seafarm. Det är ett gäng marinbiologer och forskare som startat Kosteralg och de odlar tång. De tog sin första skörd, 10 ton tång, under våren 2017. Det är väldigt svårt att få tillstånd att starta tångodling i Sverige, det krävs tydligen en lagändring.
Kan tången ersätta ”vanlig” mat?
Nej man kan inte leva bara på tång, det är mer ett tillbehör, en krydda och smakförstärkare. Det finns några sorter där det finns ordentligt med protein i t.ex. Purpurhinna, Havsallad och Rörhinna, men i de flesta sorter är det dåligt med protein. Så om du hamnar på en öde ö så får du plocka musslor och ostron som komplement till tången.
Skaffa vadarbyxor och en bra sax och ge sig ut på tångjakt, spännande!
Det finns mycket mer att läsa på Catxalots hemisda, de säljer både redskap och en fin tångguide som visar hur 10 olika sorters svensk ätlig tång skall skördas.
Vill du lära dig mer om tång?
Hos Catxalot kan du lära dig vilken tång som är god att äta, var du hittar den och hur den ska användas.
De har workshops, ordnar föredrag och vandringar på tema tång och strandväxter för alla som vill lära sig skörda havets läckerheter för hemmabruk. Flera av deras events kan också bokas av företag, kompisgäng och andra grupper. De tar även emot studiebesök till Tångmagasinet. Ta kontakt med Catxalot för en spännande upplevelse!
[…] delar Linnea från Catxalot, med sig av ett recept på tångkapris, våga […]