Duka bordet snyggt!
GLAS
Så här dukar du. Duka glasen du från höger till vänster i den ordning du skall använda dem. Varmrättsglaset dukas alltid mitt för gästen. Vattenglaset står alltid längst till höger.
BESTICK
Besticken placeras vid sidan av tallriken, gaffel till vänster och kniven till höger. Förrättsbesticken placeras ytterst och varmsrätts besticken innanför. Soppskedar placeras alltid till höger om tallriken. Dessertbestick läggs ovanför tallriken, gaffel och sked.
SERVETT
Enligt vett och etikett skall servetten ligga på tallriken eller till vänster om den! Men självklart kan du lägga servetten hur du vill efter eget tycke och smak!
Lite tankar från en stylist
Använd porslin och färger som inte tar över, som låter maten vara i fokus. Själv föredrar jag runda tallrikar, det blir en naturlig känsla på porslinet. Blanda gärna nytt med gammalt. Besticken skall helst vara nätta, de får absolut inte vara för stora och klumpiga.
Är det viktigt att duka ”rätt”?
Det tycker jag inte. Duka som du själv tycker är fint, skapa en känsla, följ inte regler. Själv dukar jag så det känns bra.
Kan man duka med grytorna på bordet?
Ställ gärna fram grytorna på bordet och låt gästerna lägga upp maten själva. Det ger en bättre känsla och det blir inte lika fyrkantigt.
Vilka trender gäller nu?
Det jag märker nu är en stor trend med patinerat och industriellt. Det är en fin stil som kommer att leva ett tag till. Framöver kommer vi tillbaks till den ljusa nordiska stilen, vita material och klassiskt rena linjer. Det är en stil som också framhäver maten.
Så här dukar du
Så här dukar du