Det finns nästan alltid gäster på cateringfesten som frågar efter specialkost. De som antingen har en allergi, är gluten- och laktosintoleransa eller är vegetarianer eller veganer. Proffsen som jobbar med catering dagligen, vet att det är ganska vanligt, och det växer. Därför är det viktigt att du som bjuder in frågar dina gäster om det finns behov av specialkost. Då kan personalen på cateringrestaurangen vara förberedda på eventuella förändringar i menyn.
Det är mycket viktigt att ta dessa behov på allvar. Det är inte kul att behöva kalla på ambulans mitt under den roliga festen på grund av att någon slarvat med gästernas önskan av specialkost. En av de vanligaste orsakerna till att någon behöver speciell mat är allergi. Idag finns det många som är allergiska mot till exempel ägg, stenfrukter, nötter, gluten eller laktos. Många reagerar också olika på den mat de är allergiska mot . En av de allvarligaste reaktionerna kan vara en plötslig allergichock, den kan vara livshotande och kräver snabba insatser. Särskilt försiktig skall man vara med nötter, en del nötallergiker är så känsliga att de inte ens kan vistas i samma rum som nötter.
Gluten och laktos
När man pratar om gluten och laktos, så gäller det att vara vaksam, dessa ämnen är nämligen inte så lätta att identifiera. Laktos finns ju i alla produkter som har mjölk som bas. Mjölkprodukter används väldigt frekvent vid traditionell matlagning. Och det kan vara lätt att missa att ersätta den vanliga mjölken med laktosfri mjölk. Allergiska reaktioner för de som lider av laktosintolerans kan bland annat vara gasbildning, svullen mage eller lös avföring. Gluten som vanligtvis förekommer bröd, måste ersättas med ett glutenfritt alternativ, t.ex Bovete..
Glutenallergiker visar liknande reaktioner som laktosintoleranta, till exempel magsmärtor, uppsvälld mage eller diarré.
Vegetarisk mat
Efterfrågan av vegetarisk eller vegansk kost växer lavinartat och i och med det också utbudet av goda maträtter i dessa fack. Idag är de flesta catering-företag väldigt duktiga på att anpassa maträtterna efter gästens behov och se till att även vegetariska- och veganska- rätter fyller kraven.
Specialkosten är givetvis lika viktig som resten av menyn och ska alltid bemötas med stor respekt och stort ansvar. Här kan ett enda litet enstaka misstag ha oerhört stora konsekvenser, speciellt när det gäller allergier. För allas trevnad är det även väldigt viktigt att se till att de som behöver specialkost får den service som de behöver och känner sig trygga och nöjda och kan njuta tillsammans, med de övriga gästerna, av god mat och trevligt sällskap.
Några vanliga skäl till specialkost
- Vegetarian – ägg- och mjölkprodukter är helt ok! Men absolut inga andra animaliska produkter.
- Vegan – Inga animaliska produkter överhuvud taget i maten!
- Glutenintolerans – gluten, vanligast i mjölprodukter, får inte förekomma i maten.
- Laktosintolerans – Mjölkprodukter är helt förbjudna.
- Nötallergi – Nötter av alla sorter är helt bannlysta i maten, gäller även mycket små mängder.
- Fisk & skaldjursallergi – Fisk och skaldjur men även musslor och ostron kan orsaka allergier.
- Stenfruktsallergi – Maten får inte innehålla frukter som klassas som Stenfrukter: t.ex. persika, körsbär, mango, kaffe med flera stenfrukter, kan även vara vissa bärsorter.
- Kärnfruktsallergi – Här gäller det att utesluta äpple, päron, kvitten, vindruvor med flera kärnfrukter
- Lök – Många kan vara överkänsliga för lök, en del kanske t.o.m. allergiska
- Paprika – Många kan ha en överkänslighet för paprika, kanske även allergier.
Planering
Med tanke på gästernas eventuella behov av specialkost det är viktigt att planera festen ordentlig, använd gärna vår planeringsmall!